13 Ekim 2016 Perşembe

7-Makaralı Rulmanların Montajı

7- Makaralı Rulmanların Montajı

Makaralı rulmanlar  yanaşık şeklide çalışacak ise radyal boşluklarının aynı mesafede olmasına azami özen göstermek gerekir.  Aksi halde yük daha sıkı olan rulmana temas edecek ve eşit olmayan bir yük dağılımında dolayı rulmanın yıpranması ve ömrünün kısalmasına neden olacaktır.

Kombine Rulmanlar; montajları diğer rulmanlara nispeten daha zordur, Eksenel rulmanın toz kapağı ve dönen unsurları çıkarılmadığı için diğer rulmanlara göre daha dikkatli montaj yapılmalıdır. Bu işlem sırasında rulmanın geçeceği yuva ısıtılmalıdır.

İğneli rulmanlarda; dış bilezik çok ince olduğundan yan kısımlardan kuvvet uygulamadan montajı yapılmasında fayda vardır. İğneli rulmanları takmak için genelde rulmanı soğutarak geçmesi kolaylaştırılabilinir. Ufak ebatlardaki iğneli rulmanların markalama yapılan tarafları daha sertleştirilmiş olduğundan , mekanik montaj gerektiğinde markalama yapılan yüzeye bir boru veya benzeri bir obje ile her kısmına eşit yük binecek şeklide baskı uygulanmalıdır. Bu şekilde dış bileziğin ezilme riski bertaraf edilmiş olunur. Keza,   İğneli rulmanlar  mile yerleştirilirken sıkışmaları önlemek için döndürülmelidir.
Destek Makaraları, genelde tek yöne doğru yük altında kalırlar. Bundan dolayı mile sıkı geçmelerine gerek yoktur. Eğer milde yağlama deliği var ise rulmanın iç bileziğinin yağ kanalının ortasına gelmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca rulmanın daha iyi yağlanabilmesi için rulmanın iç bileziğindeki yağ deliklerinin yük merkezinin tersi istikametine gelmesine dikkat edilmelidir.

Kam Makaraları da  destek makaralarına benzer şekilde çalışmaktadır. 




www.itimatrulman.com
0212 876 27 39 & 536 627 10 78 

R 188 ZZ Rulman Stoklarımızda !


R 188 ZZ Rulman Stoklarımıza eklenmiştir !

R188 zz Rulman: İç: 6,35 , Dış:  12,70  En: 4,762
stoklarımızda mevcuttur. 






0212 876 27 39 & 536 627 10 78 





16 Mart 2016 Çarşamba

6- Rulman Montajında Mekanik Yöntemler,

6- Rulman Montajında Mekanik Yöntemler,

Genel sıkı geçmeler 100 mm iç çapa kadar tavsiye edilen metottur. Bu aşamada en çok mekanik veya hidrolik presler kullanılır. Rulmanın sıhhatli bir şeklide montajını yapabilmek için, eğer iç bilezik mile monte ediliyor ise sadece iç bileziğe dıştan monte ediliyor ise sadece dış bileziğe dayanacak bir boru ve benzeri desteğe çekiç ile hafif vurarak veyahut pres ile bastırılarak mile veya yuvaya geçirilir.

Bu yöntemle sadece dış bileziğe veya sadece iç bileziğe baskı yapılarak hem misketlerin hem de makaraların ezilmesi engellenir ve kafese de baskı olmadığı için kafes ezilmez.
Mekanik montajda önemli hususlarda biri de rulmanın iç ve dış bileziğin bir birine hizalı ve eğik monte edilmemesidir. Aksi takdirde rulmanın bilezikleri eğer paralel olmaz ise hem misketler ezilecek hem de daha çalışmadan yük altında kalarak ömrü azalacaktır. Eğer rulmanı monte ederken tek yönden kuvvet uygulanırsa rulmanın bileziği mile geçerken eğik şekilde geçecektir. Sonuç olarak rulmanın eğik çalışması düşünülemeyeceğine göre , rulman kısa sürede dağılacaktır.

Mekanik yöntemde kullanılacak malzemeler çok önemlidir.  Mesela iç veya dış bileziğe  kuvvet uygularken eş zamanlı olarak kafese de kuvvet uygulanırsa kafes ezilir ve rulman çalışamayacak hale gelir. Ayrıca  rulmandan daha yumuşak, daha az mukavemetsiz ve çapaksız bir malzeme kullanılmalıdır, eğer rulmandan sert bir malzeme kullanılırsa rulmanı ezebilir, çapaklı malzeme olması da rulmana çapak gitmesine ve çalışma ömrüne etki edebilir. 






25 Ocak 2016 Pazartesi

5-Rulmanların Monte Edilmesi

5-Rulmanların Monte Edilmesi;

   Rulmanların montaj yöntemlerini rulmanların çapları ve kullanım yerlerine göre yapılır. Klasik montaj yöntemleri mekanik, hidrolik ve ısıtırak montaj şeklindedir.

   Montaj esnasında sıklıkla yapılan hatalardan biri rulmana direkt çekiçle müdahale edilmesidir. Rulman imalat esnasında yüzeylerinden sertleştirildiği için, direkt çekiçle temas rulmanı ezecektir ve dengesini bozacaktır. Bir diğer sakıncalı durum ise montaj esnasında rulmanın dış bileziğini monte ederken iç bilezik kısmından kuvvet uygulanmasıdır. Bu durumda misket ve kafese yük bineceği için dönen unsurlar ezilir. Ve eşzamanlı olarak yuvarlanma yoluna da iz bırakır. Dolayısıyla rulman dönerken dönen unsurlar bir yive girip çıkarmış gibi takılarak döner. Dönen unsurlara ve yuvarlanma kanalına zarar vermemek için iç bileziği mile monte ederken iç bilezikten; dış bileziği de yuvaya monte ederken dış bilezikten kuvvet uygulanmalıdır. Misket, makara, kafes gibi yuvarlanan unsurlara kuvvet uygulanmamalıdır.







212 876 27 39 & 536 627 10 78






1 Ocak 2016 Cuma

4- Rulman Toleransının Kontrol Edilmesi

4- Rulman Toleransının Kontrol Edilmesi

Rulman monte edilmeden önce hem çalışacağı mili hem de içine monte edilecek yuvanın mikrometre ile on ile on iki ayrı noktadan ölçülerde herhangi bir yanlışlık ve tolerans bozukluğu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aynı zamanda rulmanın geçeceği mil ve yuvanın silindirikliği de kontrol edilmelidir. Bazı durumlarda ölçülerin doğru olduğu; fakat eğiklik olduğu da karışlaşılan durumlardandır.

Eğer milde veya yuvada daha sıkılık olursa rulmanı da sıkacağı için rulman hem rahatça dönemeyecek sıkışarak çok  kısa sürede ısınacak hem de ortamdaki yağın yanmasına sebebiyet verip ortamdaki diğer makine elemanlarının da zarar görmesine sebep olacaktır.

Eğer aşınmaya bağlı bolluk var ise bu sefer rulman yuvada veya milde dönecek ve daha büyük hasarlara neden olacaktır. Bunun için rulman monte edilmeden her zaman çalışacağı yerdeki geçme toleransları kontrol edilmelidir. Ayrıca Rulman monte edildikten sonra rulmanın iç boşluk toleransları her markanın kendi kataloğunda vermiş olduğu iç boşluk değerlerini karşılayıp karşılamadığı kontrol edilmelidir. Eğer yanlışlık var ise makine çalıştırılmadan gerekli kontrollerin yapılması ve hataların düzeltilmesi gerekir.

Ayrıca yüzeylerin pürüzsüzlüğü de çok önemlidir. Rulmanın geçtiği yüzeydeki pürüzler o bölgelerde rulmanın iç boşluk toleranslarının o bölgelerde bozulmasına neden olacaktır. Çalışma esnasında boşluk toleranslarının yitirildiği bu alanlarda rulman daha sıkı döneceğinden rulman titreşimli çalışıyor gibi olacak ve kısa sürede ısınacaktır.



212 876 27 39 & 536 627 10 78