24 Aralık 2015 Perşembe

3- Rulmanların Monte Edilmesinden Önce Kontrol Edilmesi Gereken Etmenler

3- Rulmanların Monte Edilmesinden Önce Kontrol Edilmesi Gereken Etmenler

Eğer özel amaçlı bir gres veya sıvı yağ kullanılmıyor ise rulmanın kendi ambalajında gelen yağın yıkanmasına gerek yoktur; ancak özel amaçlı yağlayıcılar veya soğutma solusyonları kullanılacak ise rulmanların önce yıkanması gerekmektedir. Rulmanın montajı yapılmadan önce hem çalışacağı mil hem de yuva koruyucu yağlar ile silinmeli ve yabancı maddelerden arındırılmalıdır. Rulmanlar eğer konik milde çalışacak ise temizlenirken kullanılacak yağın paslanmayı önleyici olmasına dikkat ediniz. 

Rulmanlar monte edilmeyen yuva ve milin kesinlikle temiz olması gerekmektedir. Montajın yapıldığı ortamda çapak veya toz gib yabancı maddeler var ise rulmanın içine girebilir. Rulmanların çalışması sırasında bu yabancı maddeler hem rulmana zarar verecek hem de titreşimli çalışacağı için rulmanın kullanıldığı makinenin de verimli çalışmasına engel olacak başka zararlara da yol açacaktır. 



212 876 27 39 & 536 627 10 78



2 - Rulmanların Depolanması

2 - Rulmanların Depolanması

    Rulmanlardan uzun ömür almak için her zaman orjinal ambalajı açılmadan depolanmalıdır. Orjinal ambalajlar her zaman nem ve rutubet gibi rulmanın paslanması ve küflenmesi gibi zararlardan korumak için tasarlanır. Orjinal ambalajlarında rulmanlar fabrikadan yağlı olarak gelir eğer depoda beş yıldan fazla beklemiş ise o zaman rulmanın yağının kurumuş olması olasıdır. Bunun için beş yılda bir tekrar yağlanarak yine hava almayacak şekilde paketlenmesi gerekir. Rulmanın ambalajının direk güneş ışığına maruz kalması hem ambalajın daha kısa bozulmasına hem de yağının daha kısa zamanda kurumasına neden olacağından dolayı tavsiye edilmez. 

    Ayrıca rulmanlar hiçbir zaman aşındırıcı ve oksitleyici kimyasallar ile birlikte depolanmamalıdır. Depoda muhafaza sırasında rulmanlar her zaman yatay bir şekilde istiflenmelidir. Dikey istiflenme sonucu rulmanların makaraları iç ve dış bileziklerde iz yapabilir bu da rulmanın kısa sürede dağılmasına neden olacaktır. 

 itimat rulman bilya



212 876 27 39 - 0536 627 10 78 

23 Aralık 2015 Çarşamba

1- Rulman Kullanım ve Bakımı

1- Rulman Kullanım ve Bakımı 


     Rulman ve türevleri yüksek hassasiyet ile üretilen ve ağır çalışma koşullarına maruz kalan makine elemanlarıdır. Gerçek ömürlerini performanslarını kullanım esnasında alabilmek için hem doğru ürün seçimi hem de gerçek kullanım  gerekse depolanması gibi ön koşulların da sağlanması gerekir.

    Eğer kısaca özetlememiz gerekirse, bir rulmandan gerçek ömrünü almak için kullanmadan önce iyi muhafaza etmemiz, temiz bir alanda montajını gerçekleştirmemiz, monte edilen alanın çalışma yerinin toz çapak vb. yabancı maddelerden uzak olması, montaj esnasında rulmanın zedelenmesi, monte edildikten sonra en az ne de çok yağlanması ve yabancı maddelere karşı sızdırmazlığın iyi yapılması gerekmektedir.






212 876 27 39 - 536 627 10 78


15 Kasım 2015 Pazar

29000 Serisi ZKL Rulmanlar...

29000 Serisi ZKL Rulmanlar

Eksenel Oynak Makaralı Rulmanlar..


   Yüksek eksenel yük kapasitesine sahip rulmanlardır ve eksenel yük uygulandığında radyal yükleri de taşırlar. Prenslenmi çelik kafesler veya işlenmiş pirinç kafeslerden mamuldür.




29400 Serileri , 29300 Serileri, 29200 Serileri, uygun fiyat ve  stoklarımız için bizimle irtibata geçmenizi rica ederiz.





5 Haziran 2015 Cuma

Rulman Rumuz ve Anlanmları..

Rulman Rumuz ve Anlanmları rulman tipleri arasında farklılık oluşturur.

Rulman kompozisyonları oluşturan unsurlar;

  • Rulman Kodu
  • Rulman Tipleri
  • Çalışma Hassasiyetleri
  • İç Boşluk gibi önemli unsurlardan oluşur. 

Rulmanların Temel Tip ve Rumuzlarını Birlikte inceleyelim.


6 3 10 ZZ C3 


  • 6 :   Tek Sıralı Bilyalı Rulman Tipi
  • 3 :   Çap Tipi 3
  • 10 : İç Delik Çapı 50 mm  ( 04 mm ' den 96 mm 'e kadar olan son iki haneyi X 5 ile çarptığımızda iç delik çapını buluyoruz, örn. 6310 ise 10 'u 5 ile çarpıyoruz ve 50 'yi buluyoruz)
  • ZZ : Çift Tarafı Sac Kapaklı
  • C3 : Radyal Boşluk Sembolüdür. 
Sitemizden www.itimatrulman.com dan tüm rulman modellerimizi inceleyebilirsiniz. Diğer yazılarımızda rulman tipleri ve rumuzlarını yayınlamaya devam edeceğiz.




16 Mayıs 2015 Cumartesi

Rulman Tasarımları

Rulman Tasarımları,

Rulmanlar, genelde iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ( bilya veya makara) ve yuvarlanma elemanlarını yuvarlanma yolu içinde sabit mesafelerle  tutan bir kafesten oluşur.

İç bilezik, dış bilezik ve yuvarlanma elemanlarının standart malzemeleri, yüksek karbonlu ve kromlu rulman çeliği yada dışı karbürize edilmiş çeliktir. Dönme yorulmasına karşı en iyi dayanıklılığa ulaşmak için, uygun sertliğe kadar, çeliğe ısıl işlem uygulanır. Rulman yüzeyleri, özel işleme takımları kullanılarak en yüksek hassasiyetle işlenmiştir.

Her farklı tür rulmanın, kendine özgü karakteristik özellikleri bunlunmasına rağmen aşağıdaki özellikler çoğu rulman için geçerlidir.

Rulmanların nispeten düşük statik sürtünmeleri vardır. Rulmanların statik ve dinamik sürtünmeleri arasında çok düşük fark vardır.

Boyutlar ve hassasiyet standartlaştırılmıştır, yüksek kalite ürünleri hazır bulmak kolaydır.

Kaymalı yataklarla kıyaslandığında, rulmanlar aşınmaya karşı daha dayanıklıdır, ve kullandıkları makinanın hassasiyetinin sağlanmasına yardımcı olurlar.

Rulmanlar, az miktarda yağlayıcı madde tüketir ve kaymalı yataklara oranla bakımları çok daha az masraflıdır.

Tercih edilen bir rulmandan, max. performans için rulman türlerinin kendine münahassır özelliklerini iyi etüd etmek gerekir ve kullanacağımız makinanın karakteristik özelliklerine göre isabetli rulmanı seçmek gerekir.  Rulman seçiminde sizinle birlikte karar verebilmemiz için tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmek.

 6000 serisi rulmanlar 
        ŞEKİL -1 ( Bilyalı Rulmanlar)

 rulman tasarım
                                             ŞEKİL -2 ( Makaralı Rulmanlar)



 rulman bilya


13 Mayıs 2015 Çarşamba

Rulman Tipleri Hakkında

Rulman Tip ve Modelleri Hk.

Genel olarak bilyalı rulmanlar rulman tasarımlarına göre raday ve eksenel olarak, veyahut yuvarlanma elemanlarına bağlı olarak bilyalı  veya makaralı rulman olarak adlandırılırlar.

Radyal rulmanlar, mil eksenine dik olan yükleri taşımak için, eksenel rulmanlar ise mil eksenine paralel olan yükleri taşımak için dizayn edilmiştir.

Bilyalı ve Makaralı olarak sınıflandırılmasında, Makaralı rulmanlar kendi aralarında sınıflara ayrılırlar; silindirik, konik, oynak veya iğne makaralı rulmanlar.

Rulmanlar sıra sayısına göre tek veya çift sıra rulman olarak ayrılırlar, keza belirli uygulamalara göre de sınıflandırılırlar , örneğin otomotivde debriyaj rulmanları gibi..

 rulman çeşitleri

Rulman Kalitesi Hakkında...

Rulman kalitesi hakkındaki önemli unsurlar;

Doğru tip rulmanı tercih etmek önemlidir, örneğin: iç boşluk değerleri, kapaklı veya kapaksız olması, gres vb unsurlar kaliteyi doğrudan etkileyebilir.

Mil, yuva gibi unsurların imalat toleransları, tekniken isabetli bir metodla yapılan montaj ve periyodik bakım, yağlama gibi aşamalar rulman kalitesini önemli ölçüde etkileyecektir.

Kaliteli rulman ancak yukarıda bahsettiğimiz kaliteli bir uygulama ile mümkündür.

 rulman kalitesi hak.